Ilmastonmuutos on ollut ihmisten huulilla jo lähes vuosikymmenen. Vaikka asiasta on puhuttu kauan, on siitä ollut ristiriitaisia mielipiteitä. Osa tutkijoista on ollut sitä mieltä, että maapallon lämpeneminen on vain lyhytaikaista ja suuriakin muutoksia voi tapahtua pienellä otannalla samalla tavalla kuin jääkaudella.

Ihmiset ovat vaurastuneet sotien jälkeen, ja autojen käytöstä on tullut koko kansan huvia, kun se oli aiemmin pelkästään varakkaiden ihmisten mahdollisuus. Autoilun yleistymisen myötä myös päästöjen määrä on kasvanut. Erilaisten tutkimusten mukaan ilmastonmuutos onkin johtunut pitkälti ihmisestä n. 70-luvun jälkeen. Tämä asia tarkoittaakin sitä, että ihmisten kulutustottumukset ovatkin aiheuttaneet tätä peruuttamatonta vahinkoa.

Lisäksi teollisuudesta tulevat päästöt ovat aiheuttaneet omaa vahinkoaan. Tämä asia on huomattu myös korkeampien päättäjien keskuudessa, ja teollisuutta varten onkin kehitelty mm. päästökauppaa. Tällä tavalla enemmän saastuttavat joutuvat ostamaan oikeuksia muilta, kun taas energiatehokkuuteen keskittyvät yritykset voivat myydä omiaan eteenpäin.

Ilmastonmuutos on terminä tuttu kaikille

Ilmastonmuutoksen historia

Ilmastonmuutos käsitteenä on lähes kaikille suomalaisille tuttu. Vaikka sen käyttö on vakiintunut vasta hiljattain, on 2000-luvun alkupuolelta asti asia kuitenkin otettu tosissaan. Prosessin haasteena on ollut saada kehittyvät maat mukaan tähän muutokseen. Ne vaurastuvat jatkuvasti, joten keskiluokan varallisuus lisääntyy vuodesta toiseen. Tällä tavalla he pystyvät ostamaan kulutustuotteita. Autojen määrä nousee koko ajan, joten päästöt nousevat. Esimerkiksi Kiinan tai Intian väkilukuun nähden suomalaisten hiilijalanjälki on hyvin pieni, sillä määrä eroaa toisistaan niin merkittävästi.

Kansalle tutuksi dokumenttien kautta

Monet julkisuudesta tutut henkilöt ovat halunneet herätellä ihmisiä ilmastonmuutokseen ja sen seurauksiin. Esimerkiksi entinen Yhdysvaltojen varapresidentti Al Gore teki dokumenttielokuvan ”Epämiellyttävä totuus”, joka sai ensi-iltansa 2000-luvun puolivälissä. Hän halusi tuoda ihmisten tietoisuuteen tämän tosiasian. Hänen luomansa kokonaisuus palkittiinkin kahdella Oscar-palkinnolla.

Lisäksi Leonardo DiCaprio on nostanut niin ikään ihmisten kiinnostusta aihetta kohtaan. Tämä superjulkkis on tuttu lukuisista elokuvista. Menestyksekkään uran luonut näyttelijä kuuluu Hollywoodin seuratuimpiin tähtiin. Hän kohauttikin ihmisiä Oscar-gaalassa muistuttamalla puheensa ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Hän on lisäksi tehnyt dokumenttielokuvan ilmastonmuutoksesta, jonka voi katsoa esimerkiksi internetin suoratoistopalveluista. Before The Flood -teos pohjautuu konkreettisiin esimerkkeihin, joita maapallolla on havaittavissa. Supertähti on matkustanut maapallon ympäri ja etsinyt paikkoja, joissa on tapahtunut peruuttamattomia muutoksia.