Ilmastonmuutos on valitettava tosiasia, joka jyllää maapallolla. Se aiheuttaa rajuja muutoksia säätiloihin ja maapallon olosuhteisiin. Keskilämpötila nousee jatkuvasti. Lisäksi äärimmäiset sääilmiöt, kuten todella kylmät paukkupakkaset ja todella kuumat kesät kuuluvat ilmastonmuutoksen tunnusmerkkeihin.

Napajäätiköt ovat sulamassa etelässä ja pohjoisessa, joten niiden jääpeite on muuttumassa juoksevaksi vedeksi. Tämä asia tarkoittaa sitä, että merenpinta on nousemassa maapallolla. Sen on arvioitu aiheuttavan jopa niin radikaaleja puutoksia, että osa saarivaltioista on katoamassa pinnan alle. Ilmastonmuutoksen myötä myös osa eläinlajeista on kuolemassa sukupuuttoon, kun osa lajeista on katoamassa.

Päästöjen merkitys ilmastonmuutoksessa

Mistä ilmastonmuutos sitten johtuu? Sen aiheuttaa ilmakehän nousevat kasvihuonepitoisuudet, jotka aiheutuvat tavallisten kansalaisten toiminnasta. Energian säästäminen korostuukin ilmastonmuutoksen ehkäisemisessä. Uusiutuvan energian rooli onkin ensisijaisen tärkeä. Lisäksi energian tehokkaampi kuluttaminen on äärimmäisen tärkeää, jotta vakavammilta seurauksilta voitaisiin välttyä.

Fossiiliset polttoaineet muodostavat suurimman osan hiilidioksidista

Yksittäisen kuluttajan valinnalla on merkitystä erityisesti autoilun ja talon lämmittämisen suhteen. Fossiiliset polttoaineet ovat suurin yksittäinen vaikutusaine hiilidioksidin muodostumisessa ilmakehässä. Käytännössä öljy ja kivihiili ovat kaikkein merkittävimpiä tämän asian suhteen.

Fossiilisten polttoaineiden käyttöä voi vähentää jo pienillä muutoksilla. Uusiutuvan polttoaineen käyttö on nyt mahdollista, sillä muutamat yritykset ovat kehittäneet markkinoille uusiutuvien lähteiden pohjalta valmistettavia polttoaineita. Esimerkiksi puusta tulevat aineet toimivat tässä tarkoituksessa mainiosti.

Fossiilisten polttoaineiden vähentämistä yritetään ohjata myös verotuksella. Suomessa polttoaineveron määrä on noussut vuodesta toiseen. Vaikka öljyn hinta onkin laskenut, ei se ole paljoakaan näkynyt bensapumpulla, sillä veron osuus kokonaisuudesta on niin suuri.

Ympäristöystävällisempiä kulkuneuvoja

Vanhojen autojen päästömääriä on leikattu merkittävästi, kun autoteollisuuden tietotaito on kehittynyt. Uudet autot kuluttavat huomattavasti vähemmän. Lisäksi sähköautojen määrä on noussut vuodesta toiseen, sillä ne ovat ympäristöystävällisempiä kuin bensalla toimivat vaihtoehdot. Päästöjä ohjataan myös autokohtaisella käyttöverolla, joka on pienempi vähemmän kuluttavilla autoilla. Autoa vaihtaessa kannattaakin siis kiinnittää huomiota siihen, kuinka paljon auton päästöt ovat. Suomessa kaavailtiin autoveron poistamista uusilta autoilta, koska se olisi auttanut autokannan uudistumisella. Tämä ehdotus ei ainakaan toistaiseksi ole mennyt läpi.

Päästöjen vähentäminen onnistuu myös pyöräilemällä, julkisia kulkuneuvoja käyttämällä tai kimppakyytejä jakamalla. Yksittäinen ihminen siis voi ja pystyy vaikuttamaan ilmastonmuutoksen etenemiseen. Lisäksi kodin lämmitysmuotoa voi vaihtaa esimerkiksi perinteisestä polttoöljystä ympäristöystävällisempään muotoon.